MEMORANDUM
Gemeenteraadsverkiezingen 2024
Op zondag 13 oktober dit jaar worden lokale verkiezingen gehouden. De inwoners van de Vlaamse gemeenten kunnen op die dag hun stem uitbrengen voor de gemeenteraad en voor de provincieraad.
De Federatieploeg vond dit een belangrijke gelegenheid om een memorandum op te stellen voor de politieke partijen van Kampenhout. De verantwoordelijken van onze vier parochies willen met dit memorandum enkele aandachtspunten meedelen aan de toekomstige politieke verantwoordelijken van onze gemeente.
Aan de politieke partijen van Kampenhout
In dit memorandum willen de parochies van Kampenhout uw aandacht vragen voor een aantal verzuchtingen die ze hebben ten aanzien van de politieke verantwoordelijken van onze gemeente, zowel in meerderheid als in oppositie. We zouden het appreciëren dat u deze in uw structuren zou bespreken en ons laten weten hoe uw partij daar tegenover staat. Het zou natuurlijk ideaal zijn dat u onze verzuchtingen ook zou kunnen opnemen in uw verkiezingsprogramma.
1. Belang van gemeenschapsvorming
De parochies van Kampenhout zijn bij uitstek plaatsen waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, los van hun achtergrond of van wie of wat ze betekenen. Oud en jong, gezond en ziek, rijk en arm, allemaal zijn ze welkom in onze gemeenschap.
We stellen geen voorwaarden aan wie wil aansluiten, alleen dat ze de waarden van onze christelijke traditie erkennen en ze ook in de praktijk willen proberen te zetten.
Tijdens de vieringen in onze kerken beleven de parochianen het leven en de boodschap van Jezus van Nazareth telkens opnieuw. Daardoor heeft het christendom door de eeuwen heen onze maatschappij sterk gevormd en is onze maatschappij geworden tot wat ze nu is. Die erfenis van eeuwen willen we in onze parochies graag bewaren maar we willen ze ook aanpassen aan de noden van onze tijd. Misschien kan dit proces in de ogen van andere mensen sneller gaan maar we willen ook geen waardevolle dingen weggooien door te moderniseren om te moderniseren.
In ieder geval zijn onze parochiegemeenschappen belangrijke plaatsen waar mensen andere mensen kunnen ontmoeten wat voor velen de enige mogelijkheid is tot ontmoeting. Onze maatschappij is immers gekenmerkt door een sterk toenemende vereenzaming ondanks de zogezegde ‘sociale’ media.
Vanuit deze bezorgdheid durven we ook vragen dat de gemeente op dit vlak ook de nodige inspanningen zou doen om mensen de kans te geven om anderen te ontmoeten door het voorzien van de nodige infrastructuur, het organiseren van evenementen waar ontmoeting centraal staat, enz. De slogan van onze gemeente (Knap, landelijk, zorgzaam) doet ons vermoeden dat dit geen onmogelijke vraag is.
De parochies van Kampenhout liggen daarnaast ook aan de basis van het ontstaan van heel wat organisaties die mensen samenbrengen rond allerlei sociale, culturele of ontspannende activiteiten. De rechtstreekse band tussen de parochie en deze verenigingen is tegenwoordig misschien wat minder uitgesproken maar de christelijke inspiratie en achtergrond in hun werking blijft nog steeds sterk aanwezig.
Wat ook nog steeds sterk speelt is de identificatie van mensen met hun parochie, misschien wel meer dan met hun vroegere deelgemeente.
Maar tegelijk is er een groeiende samenwerking tussen de parochies om hun werking te optimaliseren en te versterken. Ook dat heeft een gemeenschapsversterkend effect.
2. Kerkgebouwen ten dienste van de gemeenschap
De gemeente investeert elk jaar een bedrag in het onderhoud van onze kerken. Ze is daartoe verplicht door de wet. Maar dat is geen weggegooid geld omdat de kerken van Kampenhout ook ter beschikking staan voor allerlei evenementen. In het Kerkenbeleidsplan voor de periode 2025-2030 dat op dit moment in volle voorbereiding is, wordt deze beschikbaarheid voor de gemeenschap duidelijk gemaakt. Concerten, tentoonstellingen, theatervoorstellingen, opendeurdagen en dergelijke stellen onze kerkgebouwen voortdurend open voor iedereen. We stellen wel als voorwaarde dat deze buitenkerkelijke activiteiten geen afbreuk mogen doen aan het religieuze karakter van onze kerken en dat de kerkelijke activiteiten voorrang blijven hebben.
We willen hier ook nog even benadrukken dat onze kerken elke dag openstaan voor iedereen. Om dit mogelijk te maken zijn er heel wat vrijwilligers die daarvoor elke dag tijd vrijmaken. We stellen trouwens vast dat deze openheid door veel mensen erg geapprecieerd wordt. Voor veel mensen is een bezoekje aan onze kerken een moment om even tot rust te komen en te ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven.
Maar ook heel wat toevallige voorbijgangers komen graag eens genieten van de sfeer van de kerken en om de kunstwerken te bewonderen die er bewaard worden.
Regelmatig komen ook groepen toeristen (fietsers, wandelaars,…) binnen in onze kerken, zonder toegangsgeld te moeten betalen!
Tenslotte moeten we hier ook vermelden dat in de meeste kerken ruimte voorzien werd voor het installeren van zendinstallaties voor de mobiele telefonie. Deze installaties zorgen ervoor dat mensen elkaar gemakkelijk kunnen bereiken en dat datatransfer vlot kan verlopen. De vergoeding die de telefoonbedrijven daarvoor betalen, zorgt ervoor dat de kost voor de gemeente aan de kerkfabrieken sterk verminderd wordt.
3. Ondersteuning door de gemeente
We willen deze dienst aan de gemeenschap graag verderzetten maar hopen wel dat het vele vrijwilligerswerk dat hiervoor nodig is, naar waarde geschat wordt. Die appreciatie kan gebeuren zowel door waardering te hebben voor deze diensttaken als op een financiële manier.
Daarom zijn we van oordeel dat de bijdrage die voor het onderhoud van onze kerken en het uitoefenen van de eredienst gevraagd wordt niet onoverkomelijk mag zijn en in de toekomst vlot en zonder beknibbelen toegekend wordt. Als de gemeente en het OCMW alle taken van onderhoud en sociale dienstbaarheid die vanuit de parochies worden uitgeoefend zelf ten laste moest nemen, zou de rekening veel en veel hoger uitvallen.
4. Een toekomst voor levensbeschouwingen
In ons land zijn er een aantal groepen die om een of andere reden de levensbeschouwingen willen terugdringen naar de private sfeer en elke openbare uiting van overtuigingen willen verbannen. Wij zijn van oordeel dat dit regelrecht ingaat tegen de grondwettelijke vrijheid van levensbeschouwing of godsdienst.
Daarom hopen wij dat in onze gemeente ruimte blijft om uit te komen voor zijn overtuiging met dien verstande dat er eerbied moet zijn voor andere levensbeschouwingen. We zijn er immers van overtuigd dat vele problemen van onze moderne samenleving veroorzaakt zijn door de toegenomen secularisatie van die samenleving. Door het wegvallen van de grote verhalen en hun verbindend effect zijn vele mensen hun houvast kwijt en zijn ze op zoek naar alternatieven. Niet zelden komen ze dan op zoek naar zingeving terecht bij sekten of zoeken ze hun heil in drugs of zinloos geweld. Ook de vereenzaming van vele mensen mag men op rekening schrijven van deze maatschappelijke ontwikkeling.